Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
III. Pemeksz Piknik Ceglédbercelen
2024. május 8.

A PEMEKSZ és a Ceglédberceli Művelődési Ház és Könyvtár idén is megszervezi a Könyvtári Pikniket.
 
Helyszín: Ceglédberceli Művelődési Ház és Könyvtár
Ceglédbercel, Pesti út 96.

Időpontja: 2024. május 8., szerda 10.00 – 16.00
 
A rendezvénnyel célunk egy megyénk határain túl nyúló könyvtári közösségépítő rendezvény meghonosítása, ahol a résztvevők tapasztalatot cserélnek és gyakorlatok útján új ismeretekre tesznek szert. A pozitív visszajelzések, kiállítóink minőségi programja biztosíték egy kiváló és egyedi rendezvénynek. Ha még nem piknikeztél velünk, akkor jelentkezz és tarts velünk egy igazi innovatív közösségi programon.
 

 
1. Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete másodszor vesz részt a Könyvtári Pikniken, azzal a szándékkal, hogy szolgáltatásait még közelebb hozza a könyvtároskollégákhoz, és minél szélesebb szakmai körben népszerűsítse azokat.
 
Előfordul, hogy nem boldogul az éves OSAP statisztikai adatok kitöltésével? Vannak olyan kérdések, amelyek megválaszolása nem egyértelmű számára? Szeretne többet megtudni a KultStat-rendszer kezeléséről, működéséről? Keresne a statisztikai adatokban, de nem ismeri vagy nem találja az országos könyvtári statisztikai adatok adatvizualizációját? Vagy csak kíváncsi, hogy mik az aktuális trendek a könyvtárakban? Segítünk! Ismerje meg a tevékenységünket, naprakész információkkal szolgálunk.
 
Lehet a minőségmenedzsment szórakoztató, a stratégiakészítés inspiráló, az innováció lelkesítő, a szervezeti önértékelés gyors és egyszerű? Ha ez túl jól hangzik, akkor mindenképpen nézzen be a Könyvtári Intézet sátrába, ahol kötetlen és játékos formában ismerkedhet meg hatékony szervezetfejlesztési eszközökkel, és segítünk az online szervezeti önértékelési felület vagy akár a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisának használatában is.
 
A Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtára a hazai és nemzetközi szakirodalom mellett gyűjti a könyvtárak szóróajándékait, marketingtárgyait is. Ha szeretné, hogy a könyvtára munkatársainak, olvasóinak, együttműködő partnereinek készült ajándéktárgyak bekerüljenek gyűjteményünkbe, hozza el őket a Könyvtári Intézet sátrába!
 
2. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Digitális Technológiai Intézete is ott lesz a pikniken:
A program témája: LEGO eszközök az oktatásban és a könyvtárban: LEGO Education Spike Prime robotok és digitális történetmesélés LEGO eszközökkel és stop motion technikával.
 

3. A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ kínálja:
Idén már sokan az Olimpia lázában égnek, így a költészet napi programunk a Versolimpia nevet kapta. Ezt a játékos feladatsort hozzuk el Nektek kipróbálásra. A játék a legkülönbözőbb verses feladványokat tartalmazza, lesz itt verstusa, versemelés, versgáncs, s hogy mit takarnak ezek a nevek, gyertek, próbáljátok ki. Egyénileg és csapatban is lehet teljesíteni.
 

4. A Ceglédberceli Művelődési Ház és Könyvtár dolgozói egy társasjátékkal készülnek:
Ismertető: A BercelPoly a Ceglédberceli Művelődési Ház és Könyvtár dolgozói által áttervezett, és megszerkesztett Monopoly.* A BercelPoly játékos formában igyekszik megismertetni Ceglédbercelt a játékosokkal, oly módon, hogy körbevezeti a játokosokat a faluban. Megmutatunk mindent, a pékségektől az autószerelőkig. A játék alapvető célja a közösség építés** és hogy a játékosok minél többet beszélgessenek közben.
 
Kiknek ajánljuk ezt a játékot? Azoknak akik Bercelen nőttek fel, és mindent tudnak a faluról, mert minden mezőn és kártyán ismerős helyszínek és személyek köszönnek vissza rájuk.
 
Ezen felül őszintén ajánljuk ezt a játékot azoknak, akik az égvilágon semmit nem tudnak Bercelről, mert minden mezőn és kártyán újabb és újabb helyszínekkel és személyekkel találkozhatnak. ( Nekik ajánljuk, hogy amennyiben idejük engedi, járják körbe a falut és keressenek „ismerős helyeket” )
 

*A BercelPoly mind jellegét, mind szabályát tekintve megegyezik az eredeti Monopolyval, eltérés csak az egyes mezők nevei, illetve a tábla méreteit tekintve van. ( Nem csak nagyobb a tábla, de több a mező is. Az eredeti Monopolyban 40 mező van, a BercelPolyban 68. [ Ezzel összefüggésben, a telkek árai is módosulnak. ] )
 
** És mi lehetne erre alkalmasabb, mint egy társasjáték. ( És mi lehetne erre alkalmatlanabb, mint a Monopoly. )
 

5. A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár ismét itt lesz Szegedről:
Ez a piknik lassan már fogalommá válik, igazi kis könyvtáros univerzum május hónapban. Megtiszteltetés, hogy a Somogyi-könyvtár is részt vehet, ezen az eseményen évről évre és igazi kihívás új és érdekes programokkal előállni. Az idei Könyvtáros Univerzumba két aktuális témát hozunk, az egyik megemlékezés a Star Wars évfordulóra könyvtári környezetben valamint a MI intelligencia kipróbálása játékos formában.
 
• Jedi-próba – képregényekkel és könyvekkel, filmes hang-totóval, wordwall-os képes kvízzel és egyedi szófelhőkkel, amit még nem tudtál a Star Wars karakterekről. A résztvevők megismerkedhetnek a Star Wars kantin birodalmi ételeivel és hozzávalóival, kipróbálhatják a könyvtár új digitális eszközeit is.
• Alkoss MI-vel! A könyves birodalmat töltsük fel percek alatt saját versekkel, szövegekkel és készítsünk egyedi könyvborítókat – természetesen ezt mind a Mesterséges Intelligencia segítségével.

Fotótár: , III. Pemeksz Piknik Ceglédbercelen