Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Pest Megyei Szervezete

1827 Budapest, Szent György tér 4-6.
www.pemeksz.hu
II. Könyvtári Piknik - Ceglédbercel
2023. május 24.

Dátum: 2023. május 24. szerda
 
Helyszín: Szabó Pál Szabadidőpark
2737 Ceglédbercel, Dózsa György út 12.
 
A PEMEKSZ és a Ceglédberceli Művelődési Ház és Könyvtár idén is megszervezi a Könyvtári Pikniket. A helyszín ismét a ceglédberceli Szabó Pál Szabadidőpark lesz.
 
A rendezvénnyel célunk egy megyénk határain túl nyúló könyvtári közösségépítő rendezvény meghonosítása, ahol a résztvevők tapasztalatot cserélnek és gyakorlatok útján új ismeretekre tesznek szert.
 
Partnereink: Aranyszamár Bábszínház, Ceglédberceli Művelődési Ház és Könyvtár, Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Könyvtári Intézet, Digitális Technológiai Intézet, Eger, üllői Vargha Gyula Városi Könyvtár.
 
Jelentkezési határidő: május 20.
 

Programok:


I.
Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár: Képes képtelenség – Receptötletek egy Könyvtári piknikhez.
Interaktív digitális projektek megvalósítása könyvtári környezetben.
 
Hozzávalók:
25% tartalom
25% kivitelezés
25% ötlet
25% befogadó
+ mérhetetlen mennyiségű jókedv
 
Ami "kisül" belőle:
- hagyományoktól eltérő szemléletmód
- egyéni és csapatjátékra épített programtervek
- újszerű módszertani eszköztár
 

Képes képtelenség 

II.
Az Aranyszamár Bábszínház vezetésével bábmódszertani tréningeken vehetünk majd részt: megismerkedünk a különböző bábozási technikákkal, elsajátítjuk az alap mozgatást. Kézműves foglalkozás keretén belül bábokat készítünk, megtanuljuk hogyan lehet klasszikus meséket dramatizálni, színpadra állítani.
Egyszerre maximum 20 ember tud részt venni 1-1 foglalkozáson.
 

III.
Könyvszobor készítés – „Kollégáink értékei” – pályázat 2021.
Gombai Zsoltné, Kriszti:
"2002 óta dolgozom könyvtárosként, ebből 15 éve az üllői Vargha Gyula Városi Könyvtárban. Munkám során, a könyvtárosi feladatok mellett mindig szívesen készítettem különböző dekorációkat a könyvtárba. Sokszor díszítettem a kiállítótermünk kirakatát az évszakokhoz kötődően, vagy dekoráltam egy-egy kiállítás alkalmából az állófogadás ünnepi asztalát. A gyerekekkel is számos alkalommal kézműveskedtünk és készítettünk apró ajándéktárgyakat Anyák napjára vagy éppen karácsonyra.
Pár évvel ezelőtt a város karácsonyi ünnepségére készülve született meg az ötlet, és kolléganőmmel elkezdtünk régi, olvasásra már kevésbé alkalmas könyvekből, ún. könyvszobrokat hajtogatni. Ezeket ki is állítottuk Üllő adventi kiállításán. Már az első, egyszerűbb minták is nagy sikert arattak a nézők körében. Ez nagy örömet és lendületet adott. Azóta, ha csak tehetem, és találok egy szép motívumot, azt egyből meghajtogatom. Készítettem már a kolléganőm kérésére Balatont, fogat. Ajándékba vittünk már több könyvtárba is baglyot. Író-olvasó találkozókra is készítettem már a vendégeinknek hajtogatott pennát tintatartóval. Amióta többen megismerték már a hobbimat, meg is keresnek különböző kérésekkel, így családi alkalmakra készült már rózsa, lótuszvirág, gólya kisbabával, babalábacska, horgász, különböző autójelek. Az elkészült alkotásoknak szinte csak a fantázia szab határt. Idő-, és sok türelem kell egy könyvszobor elkészítéséhez, de engem teljesen kikapcsol, és jóleső érzés látni a megajándékozott csodálkozó, örömteli arcát."
 

IV.
Sváb könyvtári séta – Ceglédbercel
 
A házigazdák is készülnek programmal. A tavalyi Adys program után egy interaktív séta programmal várják a résztvevőket.
A táv 2-3 km így kezdő gyaloglók is benevezhetnek, a séta során interaktív feladatok várnak a résztvevőkre.
A sikeres teljesítésért elnyerhetik a sváb séta 2021 jelvényt.
 

V.
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Digitális Technológia Intézet:
Robotok és kiterjesztett valóság – a tanulás új útjai

 
Az élményalapú ismeretszerzéssel növelheted a tanulási örömöt! Használd a logikádat: irányítsd a robotot; terjeszd ki a valóságot: légy egyszerre a digitális és a valós térben!
 

VI.
A Könyvtári Intézet idén először vesz részt a Könyvtári Pikniken, azzal a szándékkal, hogy szolgáltatásait még közelebb hozza a könyvtáros kollégákhoz, és minél szélesebb szakmai körben népszerűsítse azokat.

A Könyvtári Minőségfejlesztési Osztály kínálata
Lehet a minőségmenedzsment szórakoztató, a stratégiakészítés inspiráló, az innováció lelkesítő, a szervezeti önértékelés gyors és egyszerű? Ha ez túl jól hangzik, akkor mindenképpen nézzen be a Könyvtári Intézet sátrába, ahol kötetlen és játékos formában ismerkedhet hatékony szervezetfejlesztési eszközökkel, és kipróbálhatja legújabb szolgáltatásunkat, az online szervezeti önértékelési felületet. És persze egy kis meglepetés sem maradhat el…

A Könyvtári Szak- és Továbbképzési Osztály kínálata
Szeretnéd meglévő szakmai kompetenciáidat, tudásodat fejleszteni? Szívesen részt vennél a Könyvtári Intézet tanfolyamain? Ismerd meg képzési kínálatunkat a Könyvtári Intézet sátrában, ahol valamennyi működő és tervezett szakmai képzésünkről és továbbképzésünkről naprakész információkkal szolgálunk.

A Kutatási és Elemző Osztály kínálata
Előfordul, hogy fáj a fejed az éves OSAP statisztikai adatok kitöltése miatt? Vannak olyan kérdések, amelyek megválaszolása nem egyértelmű számodra? Szeretnél többet megtudni a KultStat-rendszer kezeléséről, működéséről? Keresnél a statisztikai adatokban, de nem ismered, vagy nem találod az országos könyvtári statisztikai adatok adatvizualizációját? Vagy csak kíváncsi vagy, hogy mik az aktuális trendek a könyvtárakban? Segítünk! Ismerd meg a Kutatási és Elemző Osztály (KEO) tevékenységét, naprakész információkkal szolgálunk.

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár kínálata
Könyvek, folyóiratok a könyvtártudomány és a könyvtörténet területéről – de mit kínál még a Könyvtártudományi Szakkönyvtár? Elmondjuk. + Helyszíni minibemutató könyvtári szóróajándékokból.
"Jó, jó, és hogy működik?" – a HUMANUS adatbázis könyvtár és könyvtörténeti részadatbázisaiban való keresési opciók ismertetése.
 

VII.
Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ
A gödöllői könyvtárosok csapata egy jó gyakorlat bemutaásával vesz részt a Pikniken. A városi könyvtár Rabok legyünk vagy szabadok? címmel hirdetett meg az idei évben Költészet Napja alkalmából Petőfis szabadulószobás programot, melyet az érdeklődők a nap folyamán lejátszathatnak. A játék nagyjából fél óra időtartamot ölel fel.
 
VIII.
Pillanatok az iskolai könyvtár mindennapi életéből
- Képek, miniplakátok (társasjáték-est, könyvtárak éjszakája, irodalmi beszélgetések)
- Verstanulás és a háromlabdás kaszkád: közös verstanulás a közösen készített rizslabdákkal
- Online irodalmi kvíz a középiskolás tananyagból
- Tankönyvellátás megszervezése – módszerek
- Társasjátékok (pályaválasztás, gazdaság, matematika, közösségépítés)
Akik mindezt bemutatják, elmondják, továbbadják és népszerűsítik hivatásukat Kovács Anikó és Jeneiné Ecseri Mariann iskolai könyvtárosok.
 

IX.
A nagy találkozó – könyvtárosok 6.0
A PEMEKSZ nyugdíjas szekciója múltidéző beszélgetéssel várja az örökifjú könyvtárosokat határon innen és határon túl. Belépő hamuban sült pogácsa és egyéb népmesei elemek. :)
 

Jelentkezés a Piknikre
Fotótár: , II. Könyvtári Piknik
Meghívó: , II. Könyvtári Piknik